De bijzondere geschiedenis van Artihove
Deel 1/3: de oprichting van De Swaen
Op deze pagina van onze website vindt u een korte geschiedenis van Artihove. In de komende drie blogs vertellen wij uitgebreider over de verschillende delen uit de geschiedenis van Artihove.
We beginnen ons verhaal bij plateelbakkerij De Swaen, een in Gouda gevestigd bedrijf dat al in 1621 werd opgericht. Plateel is een bepaald soort keramiek (aardewerk). Het decor of motief wordt met de hand door een zogenaamde plateelschilder op het plateel geschilderd voordat het voor de tweede keer gebakken wordt. Dit werk vindt plaats in de plateelbakkerij.
Foto: Wikipedia.nl
Oprichter Willem Jansz Verswaen werd door de Goudse overheid gevrijwaard van concurrentie en ook vrijgesteld van burgerplichten zoals dienstplicht. Daardoor groeide De Swaen snel. Het bedrijf liep lange tijd goed, maar na het overlijden van Verswaen in 1659 kwam er wel meer concurrentie. Het bedrijf werd in die tijd geleid door zijn zoon Gerard. Later had de weduwe van Gerard, samen met haar tweede man, de leiding over De Swaen.
In de 20e eeuw vestigde de aardewerkfabriek Regina zich op de plek waar De Swaen gestaan had. Er werden op die plek veel scherven gevonden afkomstig van De Swaen.
Er zijn ook veel tegels bewaard gebleven uit de tijd van de plateelbakkerij. De bekendste zijn de spijkertegels, kleurrijke schilderingen van vogels zittend op een spijker. Er zijn niet veel spijkervogels ontwikkeld, het aantal bewaard gebleven tegels wordt geschat op 250 stuks.
Afbeeldingen: Spijkertegels.nl
Helaas zijn er ook veel neppe spijkervogels in omloop. Gekleurde vogels op een spijker geschilderd behoren tot de meest zeldzame tegels en voor veel verzamelaars is het dan ook een droom om zo'n tegel in de verzameling te hebben. Pas dus goed op als u er een gaat aanschaffen!
Volgende week in onze blog: de oprichting van Regina.
Bronnen:
https://www.spijkertegels.nl/goudse-tegels/spijkertegels
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plateelbakkerij_De_Swaen